java logo

Java Sınıf ve Sınıf Özellikleri

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Java’da sınıfları anlatmaya çalışacağım. Java nesne tabanlı programlama giriş yazımızda bahsetmiştim şimdi detaya inelim.

Sınıf Oluşturma

Java Nesne tabanlı bir dil olduğu için kendi özel nesnelerinizi de oluşturabilirsiniz. Basit hesap makinelerini bırakıp ciddi projelere geçtiğinizde sık sık sınıflar oluşturacaksınız.. Şimdi bu sınıf nasıl oluşturulur ona bakalım.

Editör üzerinde new class’ı bulup tıklarsınız. Genel olarak Eclipse olsun Android Studio olsun sol kısımdaki dosylarınızın olduğu yerde src adında bir klasör olur oradan sağ tık -> new -> Class seçersiniz. Orada sizden sınıf ismi isteyebilir sizde bir sınıf adı sallarsınız ya da gerçek bişi yazarsınız o iş sizde 🙂

Yukarıda dediğimi yaptı iseniz karşınıza:

public class sinifAdi{ }

çıkacaktır. Şimdi ben bi araba sınıfı oluşturayım. Sizde görün, uygulayın, öğrenin..

public class Araba{
  void korna() {
    System.out.println("Daddiri DAATT DATT");
  }
}

Sınıf oluşturma bu kadarcık. İçerisine bir de korna adında bir fonksiyon attım. Eee bunu bir de kullanmak gerek değil mi? Hadi kullanalım o zaman.

//
class MyClass {
  public static void main(String[ ] args) {
    Araba a1 = new Araba();
    a1.korna();
  }
}

// Çıktı Daddiri DAATT DATT

a1, Araba sınıfının bir nesnesi oldu. a1.korna dediğinde ise Araba sınıfına ulaşılmış oradaki metot çağırılmış ve ekrana korna sesimizi yazdırmıştır. İşte bu şekilde sınıf nesneleri oluşturabilirsiniz.

Sınıf Özellikleri

Bir sınıf içerisinde fonksiyonlar ve özellikler vardır. Fonksiyonu hemen yukarıda gördük. Şimdi özelliklere bakalım. Bunun da örneğini yine araba sınıfı ile vereyim.

public class Araba{
  int maksimumHiz;
  String renk;
  double depo;  

  void korna() {
    System.out.println("Dayının Çekil Urdan");
  }  
}

Yukarıdaki örnekte maksimumHiz, renk, depo Araba sınıfının özellikleri, korna ise fonksiyonudur. Buraya istediğiniz kadar özellik tanımlayabilirsiniz. Direksiyon rengi, modeli, koltuğu deri, teyip yeni eski istediğiniz gibi doldurun.

Şimdi ana sınıfımızdan yeni araba oluşturup özellikleri kullanalım.

class MyClass {
  public static void main(String[ ] args) {
    Araba A1 = new Araba();
    Araba A2 = new Araba();
    A1.color = "kıpkırmızı";
    A1.maksimumHiz=145;
    A2.depo=50.0;
    A2.horn();
  }
}

Bu yazımızın da sonuna geldik arkadaşlar. Bu konunun mantığı temeli bu. Sizler de örnekler yaparak öğrenmelisiniz. Yoksa unutursunuz. Umarım anlaşılmıştır..

 

Bunlara Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir