html öne çıkan görsel

Merhaba arkadaşlar uzun zamandır bloğum için yeni bir seriye başlıyoruz. HTML Nedir ile başlayıp web taraflı makaleler ile devam edeceğim.

HTML Nedir?

HTML, Hypertext Markup Language’in kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Hiper Metin İşaret Dİli olarak geçmektedir. İşlevleri gerçekleştirmek için komut dosyası ya da bir programlama dili aksine biçimlendirme dili olarak geçer ve içerik tanımlamak için “etiketleri” kullanırız.

Bir HTML etiketi örneği:

<p>Bu bir paragraf etiketidir.</p>

Web Yapısı

Bir web profesyoneli olmak istiyorsanız bunu en iyi şekilde HTML öğrenerek başlamalısınız. Modern bir web yapısında HTML ana yapıyı oluştururken, CSS sunum için gerekli dizaynları katar ve Javascipt’de bu web sayfasına davranış ekler. Bazı programlama dilleri(PHP, Asp.Net vb.) bu web sayfasının backend’ini(arka uç) oluşturur.

Bunların en temelinde yer alan HTML diğerlerine göre çok daha basittir ve öğrenmesi kolaydır. Fakat hiç birisi tek başına bir anlam ifade etmez bunu da unutmamak gerekir.

<html> Etiketi

Yıllar boyunca çeşitli sürümleri yayınlanmış olsa da(şuan kullanılan HTML5) HTML temel bilgileri aynı kalmaktadır. Bir html yapısı sandviçe benzer. Nasıl ki sandviç de bir üst bir alt ekmek bulunur aynı html yapısı da öyledir. html etiketi açılış ve kapanışa sahiptir ve tüm diğer etiketleri içerisine alır.

<html>
—- diğer html etiketleri
</html>

<head> Etiketi

html etiketinin hemen sonrasında açılan, sayfadaki görseller hariç, sayfanın açılmasına yardımcı olan öğelerden oluşur. Buna en güzel örnek Google’ın indekslendiğinde sayfa açıklama kısmıdır. Sayfa açıklama ve anahtar kelimeler head etiketleri arasında tanımlanmaktadır.

<body> Etiketi

head etiketi altında ise body etiketi bulunur. head baş, body gövde demektir. Aslında anlamını karşılamaktadırlar. Bir web sayfasının başlığı ve açıklamalarını head kısmında tanımlarız. Body kısmında ise içeriklerimiz yer alır. Bu içerikler paragraflar, makale başlıkları, listeler, formlar, resimler vb. öğelerdir. Son olarak bir Web sayfasının html kısmı aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

<html>
   <head>

   </head>
   <body>

   </body>
</html>

Bu yazımda temel etikleri ve kullanımlarını inceledik. Bundan sonraki yazımda basit bir HTML örneği oluşturup bu yaptıklarımızı örnekleyeceğiz. Umarım anlaşılır olmuştur. Sonraki yazımda görüşmek üzere takipte kalın.

Bunlara Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir