C# logo

Merhaba arkadaşlar, fonksiyonlar ile ilgili yazılarımızı yazdık şimdi de biraz daha ileriye gidiyor ve Sınıflar‘a başlıyoruz.

Sınıf Nedir?

Nesne Tabanlı Programlamada, sınıf, bildirilen bir nesne için bir dizi değişken ve yöntemi tanımlayan bir veri türüdür. Bu şekilde tanım verince pek anlaşılır olmuyor ama örneklerde daha iyi anlayacaksınız.

Örnek olarak; banka hesapları yöneten bir program/proje oluşturmak istersek, bir bankaHesaplari sınıfı, bir bakiye değişkeni ve para Çekme ve yatırma işlemleri banka hesabını yönetmek için gereken tüm özellik ve yöntemlere sahip olacak bir nesneyi bildirmek için kullanılabilir.

Aslında okulun sınıflarını da düşündüğümüzde aynı yola çıkmaktadır. Her sınıfın kendine ait öğretmeni ve öğrencileri bulunur. Bu sınıflar ise komple bir okulu oluşturur.

Sınıf oluşturmak için class anahtar kelimesi ve ardından sınıf adı kullanılır.

Sınıfların Genel Kalıbı

class sinifAdi
{
  //Değişkenler
  //Metotlar/Fonksiyonlar
  //....
}

Sınıf, nesneler için bir veri türü tanımlar, ancak nesnenin kendisi değildir. Bir nesne, bir sınıfa dayanan somut bir varlıktır ve bazen sınıfın bir örneği olarak adlandırılır. Bu yazımızda temel olarak terimleri verip daha sonraki yazılarımda örnekler ile zenginleştireceğim.

Nesneler

Birden çok değişkeni bildirmek için yerleşik bir veri türü kullanıldığında, birden çok nesneyi bildirmek için bir sınıf kullanılabilir. Örnek olarak bir araba için tasarım yapılır bunu birçok araba kullanır.

Programlama da aynı şekilde çalışır. Nesne oluşturma amacı olan bir sınıfı tanımlıyoruz. Bir sınıf yazdıktan sonra o sınıfa dayalı nesneler oluşturabiliriz. Bir nesneyi oluşturmaya örnekleme denir. Oluşturulan nesneye ise sınıfın örneği denir.

Burada küçük bir örnek kullanım vermek istiyorum.

Random Rnd = new Random();

Yukarıdaki gibi bir kullanım örneklemedir.

Her nesnenin kendine has özellikleri vardır. Bir insanın adı, yaşı ve cinsiyeti ayırt edici olabilirken, bir nesnenin onu aynı türde başka bir nesneden ayıran kendine has değerleri vardır. Bunlara özellik denir. Bu özelliklerin değerleri, bir nesnenin o andaki durumunu tanımlar.

Örnek olarak insan adında bir sınıfımız olsun. Yaş, cinsiyet ve isim özellikleri olsun.

class insan{
  string isim;
  int yas;
  string cinsiyet;
}

Bunu örnekleyelim.

insan i = new insan();
i.isim=”Muhammed”;
i.yas=21;
i.cinsiyet=”E”;

şeklinde olacaktır.

Nesneler her zaman fiziki şeyleri değil; saat, tarih, banka hesabı vs şeyleri de temsil etmektedir. Bunlar fiziki değildir fakat kendine ait özellikleri olan şeylerdir. Random sınıfı gibi rastgele sayı üretimi de örnek olarak gösterilebilir. Bundan sonraki yazılarımızda daha detaylı anlatımlara ve örneklere yer verilecektir.

Umarım faydalı olmuştur. Eğer anlamadı iseniz bu konuda çok örnek yapmanızı öneririm. Daha ilerleyen yazımlarımda genel bir proje bulabilirsiniz.

Bunlara Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir