Merhaba arkadaşlar, bu yazımız bir serinin başlangıcı olması dileği ile Veritabanı temel kavramlarına bakacağız.
Veritabanı Nedir?
Uzun uzadıya anlatıma gerek yok, girdilerin(bilgilerin) tutulduğu yerdir. Dijital Kütüphane.
Örnek vermek gerekirse bir okuldaki öğrencilerin adı soyadı numarası gibi bilgilerin bilgisayar ortamında tutulması, marketteki ürünlerin marka,gramaj bilgisi gibi bilgilerinin tutulması veritabanına örnektir.
Tablo
Satır ve sütunlardan oluşan verilerin tutulduğu yerdir.
Satır Sütun
Tablodaki her bir hücre, bir satır ve sütundan oluşur. Sütun: verilerin adı yer almaktadır. Satır: Sütuna ait veri türü/grubu/sınıfıdır. Örnek olarak Öğrenci adı,soyadı,numarası satırları ifade etmektedir. Bu kullanımların hepsine örnek gösterilecektir.
Veri Tipleri
Tutulacak verinin türüne göre veri tipleri mevcuttur. Örnek olarak sayılar için int veri tipi kullanılırken, metin girişleri için VARCHAR kullanılmaktadır. Daha sonra bu veri tiplerini tek tek ele alacağız..
Anahtarlar
Bazen veriler ayırt edici özelliktedir. Örnek olarak herkesin kimlik numarası ayırt edici özelliktedir. Bu gibi ayırt edicileri kullanmak için Anahtarlar kullanırız. 3 Çeşit anahtar vardır. Detaylarına aşağıda bakacağız.
Primary Key (Birincil Anahtar)
Az önce vermiş olduğum kimlik numarası örneği gibi, okul numaraları gibi değerler anahtar olarak kullanılmak istenildiğinde biz buna Primary Key yani Birincil Anahtar diyoruz.
Foreign Key (Yabancı Anahtar)
Eğer bir Primary Key başka bir tablo’da ayırt edici olarak kullanılacak ise biz buna Foreign Key yani Yabancı Anahtar olarak adlandırırız. Bir sütun tek başına ayırt edici olabilir, birkaç sütun birleşimi de ayırt edici olarak kullanılabilmektedir.
Unique Key (Tekil Anahtar)
Aynı primery key (birincil anahtar) gibidir. Tek farkı Primary key NULL değer alamazken Unique Key NULL değer alabilir yani boş geçilebilir.
İlişkilendirme
Veri tabanında sorgu ile birkaç tablo üzerinden verileri çekme işlemine ilişkilendirme denilmektedir. Birkaç veritabanı hariç ilişkilendirmeler sorgu ile yapılmaktadır.
Geçerlilik Kuralı
Sütunlara girilecek verileri sınırlandırmak için kullanılmaktadır. Örnek olarak bir ürüne 1 ile 10 arası puan verilmesi gerekiyor ise bunu sınırlandırmak için kullanılmaktadır. NULL değerler girilmesin diye de kullanılmaktadır.
Bu yazımda genel olarak ne nedir bunu anlatmaya çalıştım. Daha sonraki yazılarımda bunları kullandıkça daha iyi anlayacaksınız. Umarım faydalı olmuştur..