Merhaba arkadaşlar, bu yazımda veritabanı oluşturduğunuzda altta yer alan klasörler var, biz bunlara veritabanı nesneleri diyoruz. Bunların üzerinden geçip daha sonra bazılarının detaylarını anlatacağım.
Microsoft SQL Server Management Studio 18 Kullanıyorum. Aşağıda anlatacaklarım ise daha eski sürümlerde daha net görülebilir. Burada var olup da göremedim demeyin 🙂
Diyagramlar (Diagrams)
Veritabanı oluştururken tablolar oluştururuz. Bu tabloları, ilişkileri vb. öğelerin simgesel gösterimine diyagram denir. Veritabanı diyagramları ile şu işlemler yapılabiliyor.
- Tablolar ve tablolar arasındaki ilişki görülebilir.
- Tabloların fiziksel yapısını değiştirmek gibi çeşitli işlemler yapılabilir.
- Yapılan değişiklikler tablolara kayıt edilebilir.
- Tablolar arasında ilişki oluşturulabilir.
Tablolar (Tables)
Verilerimizi tutulduğu yer. Daha açık anlatacak olan varsa yorum alabilirim 🙂
Roles (Roller)
Bir markette kasiyer ile Müdür’ün arasında bir yetki farkı varsa aynı şekilde Veritabanında da roller bulunmaktadır. Örnek olarak bir satış uzmanı veritabanında sadece satışlar tablosuna ekleme, güncelleme yapabilir başka hiçbir yeri göremez bunu ayarlayabilirsiniz.
Rules (Kurallar)
Yine örnek vererek söylüyorum, öğrencinin aldığı not -30 olamaz veya 100 üzerinden 125 gibi bir not olamaz. Bu sebeple bunu kural haline Rules altında yapabiliriz.
Örnek Kullanımı
CREATE RULE notlar AS @DEGER<100 AND @DEGER >0
@DEGER bir değişken oluşturur oraya gelecek değerleri ifade eder. Bu şekilde bir kural oluşturarak not kısmına sadece 0-100 arası değer girilebilir.
Stored Procedure
SQL Server içinde çok sayıda sistem stored procedure yer alır. Bunlar databaseler ve kullanıcılar hakkında bilgiler verirler ya da belli işlemleri yerine getiriler. Fonksiyon gibi düşünülebilir. Bu konuya daha sonra örnekli bir anlatım ekleyeceğim.
User (Kullanıcı)
Az önce Roller kısmında izinlerden bahsettik. Bu da o izinlerin(yetkiler) uygulanacağı kişilerin tutulduğu kısımdır.
Default
Varsayılan anlamına gelmektedir. Bazı kolonlara standart veri girişi olması açısından kullanılmaktadır.
User Defined Data Types (Kullanıcı Tanımlı Veri Tipleri)
Örnek veriyorum char(11) gibi bir şeyi sürekli yazmak yerine ona kendinize göre bir adlandırma yapabilirsiniz. Bunlara kullanıcı tanımlı veri tipleri denilmektedir.
Kullanıcı tanımlı veri tiplerine daha önceden oluşturulmuş bir rule(rol) veya default da bağlanabilir.
[the_ad id=”1292″]
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Temel anlamda veritabanı nesneleri, burada bahsettim bundan sonraki yazılarımda ise Stored Precedure, Trigger, Cursor’u anlatıp örneklerle süsleyeceğim. Hatalı eksik kısımlar görürseniz yorum kısmından bana iletebilirsiniz.