Merhaba arkadaşlar, bu yazımda muhakkak karşılaştığınız bazı hata/uyarıların nedenini anlatacağım. Daha önce bazı yazılarımda bu hatalara yer vermiştim aslında. Şimdi tekrar üstünden geçelim. Bir sayının 0’a bölünmesi belirsiz olarak adlandırılır. Program da bunu deneyelim hemen.

sayi1 = 14
sayi2 = 0
print(sayi1/sayi2)

#gibi bir kod yazarsanız.
#ZeroDivisionError: division by zero hatası alırsınız.

Gelelim diğer hata ve açıklamalarına.

ImportError

Eğer bir kütüphane veya daha önce oluşturduğunuz bir dosyayı içe aktarmak istiyorsanız ve bu hata geliyorsa anlayın ki içe aktarma başarısız oldu. İsimlendirmelerine dikkat ederek tekrar denemenizi öneririm.

IndexError

Olur da 4 elemanlı bir dizide 10. elemanı istiyorsunuz. Sonra Python’da size kızar ve derki IndexError. Bu hatalarda indislere dikkat etmenizi öneririm.

NameError

Değişken isimlendirirken sıklıkla karşılabilirsiniz. Büyük harf ile Sayi yazdığınız bir değişkeni sayi diye çağırırsanız ve Python onu bulamaz ise size NameError uyarısı verir.

SyntaxError

Her dilin kendine ait bir Syntax kuralları bulunmaktadır. Python da bu kurallar dışında bir şey yazarsanız ki en çok tab(girinti) hatası ile karşılaşacaksınız. O zaman size SyntaxError diye hata döndürür. İnternet üzerinden kopyalama yapmamaya dikkat edin genelde ben kod kopyala yapıştır yaparken çok denk geliyorum.

TypeError

String olarak tuttuğunuz ya da dışarıdan integer’a çevirmediğiniz bir sayı olsun elinizde. “123” şeklinde. Bunu 10 ile toplamak istediğiniz de Python orada DURRR! diyecek. Çünkü string bir ifade ile integer bir ifade toplanmaz. TypeError hatası yersiniz. Bu durumu düzeltmek için değişken tipleri üzerinde değişiklik yapmanız gerekmektedir.

ValueError

Bunun örneğine daha ileride sıklıkla rastlayacaksınız. Örnek olarak 1’den 10’a kadar sayı isteyen bir fonksiyonunuz olsun siz buraya bu sayılardan farklı bir değer yazarsanız bu hatayı alırsınız. Genellikle hazır kütüphanelerde kullanırken görürsünüz şaşırmayınız.

Bunlar haricinde Python’da kendi hata mesajlarınızı oluşturabilirsiniz. Eğer kütüphane falan ekledi iseniz genelde kütüphane yazan kişiler oluşabilecek hataları da öngörerek yazmaktadır.

[the_ad id=”1292″]

Umarım anlaşılır bir yazı olmuştur. Bug’sız günler..

Bunlara Göz Atmak İsteyebilirsiniz

2 thoughts on “Python Sık Karşılaşılan Hatalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir