C Programlama dili logo

C Programlama Diline Giriş

Merhaba arkadaşlar, daha önce C# ve Java’da baya bir mesafe katettiğimizi düşünüyorum. Şimdi de yeni bir dile başlayalım.

Öncelikle belirtmek istiyorum ki fazla dil bilmek önemli değildir. Öğrendiğiniz bir dili çok iyi bilmeniz daha önemlidir. Ben birkaç dilin başlangıç ve orta seviye anlatımlarını gerçekleştiriyorum. C dili de bunlardan birisi. Kullanımı diğer dillerden sonra biraz zor gelse de algoritma öğrenmeye yeni başlayanlar için çok fazla tavsiye edilmektedir.

C dili’nin yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Birçok programlama dilinin de temelini oluşturan bir dil olan C, günümüzde hala önemli bir yere sahiptir. İşletim sistemlerinin temelinde de yer almaktadır. Gömülü sistem denilince akla C ve türevi olan C++ gelmektedir. Düşük seviyeli bir dildir.

Gelelim her dilde başlangıç örneğine.. Merhaba dünyayı ekrana yazdıralım.

#include <stdio.h>

int main() {
  printf("Merhaba Dünya");
  return 0;
}

Şimdi satır satır bakalım yazdığımız koda. İlk satırımızda kütüphane ekledik. Bu kütüphane “stdio.h” çıktı oluşturmak için gereken başlıca bir kütüphanedir. Daha sonra bir ana fonksiyon oluşturuyoruz. Burada int main diye ana fonksiyonumuzu açtık detaylarına daha sonra değineceğim. Süslü parantezler {}, bir işlevin başlangıcını ve sonunu gösterir (ayrıca kod bloğu da denir).

Ana fonksiyon oluşturulduktan sonra ekrana yazma komutu olan printf’i kullanıyoruz. Bunun içerisine çift tırnak ile mesajımızı yazıyoruz. Komutların sonuna her zaman noktalı virgül koyuyoruz.

Onun altına da return 0; var. Bu da bizim ana fonksiyonumuz int (tam sayı) döndüren fonksiyon olduğu için rastgele bir sayı gönderiyoruz. Ben 0 gönderdim, siz 1 gönderin hiç fark etmez. Merhaba dünya yazmak bu kadar kolay 🙂

Kodun çıktısını görmek için tıklayabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

 

Bunlara Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir