Sağlıkta Teknolojinin Yeri 2!

Merhaba teknoloji severler, önceki yazımı biraz kısa tutup bir şeyler yazmıştım. Şimdi bu yazımda daha güzel haberler aktarmak istiyorum.Öncelikle sağlık alanı bitiyor falan demiştim de bazı kişiler şunu anlamış sanırım doktorların tamamı işsiz kalacak. Böyle bir durum söz konusu değildir. Öğretmenlik de bitti ama tüm öğretmenler mi işsiz hayır sadece %90’ı.

3D Tarayıcı Explorer

Bu yazıma gelecek olursak tüm organ ve dokuları aynı anda görme imkanı sunan bir 3 boyutlu tarayıcı geliştirildi. Bu gelişme yaklaşık 5 ay önce yaşandı. Kaliforniya Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen yaklaşık 13 yıllık bir proje olduğu belirtilmektedir.

Tüm vücudu 20-30 saniye arasında 3 boyutlu bir şekilde görüntü veren bu cihazın adı da Explorer. Pozitron Emisyon Tomografi ve X-ışını Bilgisayarlı Tomogrofi gibi tarama sistemlerinin birleşmesiyle oluşan teknoloji, başta kanser olmak üzere birçok hastalığı teşhis etme konusunda yeni bir devrin kapılarını açacak.

Hatta bu teknolojinin yapabildikleri bu kadarla da sınırlı değil. Vücuttaki kan akışına, ilaçların emilimine kadar görüntü alabiliyor. Vücuttaki iltihap ve enfeksiyonu da tespit ediyor ve enfeksiyonun dağıldığı alanı bizlere veriyor.

Ne zaman Geliyor Explorer?

Geliştirme aşaması devam eden cihazın 2019 sonu 2020 başlarına kadar hastaneler de yaygınlaşması bekleniyor. Türkiye ye ye de erken bir zamanda geleceğini düşünüyorum bu teknoloji harikasının..

Yapay Zeka Yatırımları

CBInsights yaklaşık 7 ay önce yayınladığı bir raporda, sağlık hizmetlerine Google ve Apple gibi teknoloji devlerinin bu alanda büyük yatırım yaptığını ortaya koydu.

Google’ın sonradan bünyesine kattığı DeepMind projesi ile sağlık alanı üzerinde, hastalık teşhisleri üzerinde çalışmalarına devam etmektedir. Apple da aynı şekilde çeşitli sağlık alanlarında projeler üretmektedir. Benzer şekilde diğer büyük şirketler de her yıl yapay zeka alanına büyük yatırımlar yapmaya devam etmektedir.

Amazon da Aramızda…

2017 yılında kurulan laboratuvarlarda, sağlık teknolojileri üzerinde çalışmalara başlayan Amazon’da henüz ne tür bir proje olduğu bilinmese de bizim aramızda yer almaktadır. Şirket Ceo’su Jeff Bezos, sağlık sektörünün öğrenen makineler ve yapay zeka üzerine kurulu olacağını yaptığı bir açıklamada dile getirmişti.

Bir Dövme ile Sağlığımız Kontrol Altında

Bir dövme olsa bizim nabızımızı ölçse? Ya da çocuklarımızın ateşini bir dövme üzerinden alsak?

İmkansız değil. Oldu da. Çin’de bilim insanları dövmeye benzeyen bir elektronik deri üretti.

elektronik dövme

Görselden sonra söz sizde.. Bu haberin detaylarını sputniknews üzerinden alabilirsiniz.

Son olarak ise Türkiye’den bir detay ile devam edelim..

ASELSAN Sağlık Sektöründe

Adını sürekli askeri silah sanayii’den bildiğimiz ve ülkemizin en değerli firmalarından olan ASELSAN, yurtdışından getirilen MR cihazı, Ultrason cihazı, Röntgen cihazları gibi cihazların yerli ve milli imkanlarla üretilmesi için geçen yıl bu alana 2 Milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Bu cihazların devamında da makine öğrenmesi ve yapay zeka destekli cihazlar ile karşımıza çıkacaklarını bekliyorum.

Son olarak konuyu toparlarsak yazdığım küçük haberler neredeyse geçen yıla ait. Bu hızda büyüyen bir sağlık teknolojisi ile daha başarılı ameliyatlar robotlarını bekliyor…

Bunlara Göz Atmak İsteyebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir